System Tools Part 4
Bahan :
Touge direbus
Kacang buncis/ kacang panjang, potong 3 cm di rebus hg masak
bunga betek dan daun betek direbus dan diiris kasar
Kelapa parut , 2 helai daun salam, 2 cm lengkuas, dimemarkan dan 3 sudu makan air
Perencah halus :
5 biji lada merah
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
½ sudu teh terasi
3 helai kencur
1 sudu teh asam jawa
½ sudu teh gula merah (disesuaikan selera)
1 sudu teh garam
Cara membuat :
Tumis perencah halus bersama salam dan lengkuas hingga harum. Tambahkan kelapa parut. Gaul terus sampai perencah rata. Tuangkan air. Gaul kembali sampai perencah menyerap. Taruh dalam bekas semua sayuran lalu beri perencah kelapa gaul hingga rata.
Sajikan di piring lalu taburi diatasnya dengan perencah kelapa lagi.
Resepi ini aku copy n paste dari menu jawa dan edit kebahasa malaysia. harap maaf kalau salah semasa terjemahannya. Rasanya ada daun2 sayur yg aku tertinggal.. Untuk orang2 jawa, agak2nya sama tak dgn resepi urap org jawa malaysia.. Pada aku makanan ini byk sayuran yg mgkn hari ini susah kita nak dapat dipasar2 tp cubalah. Makanan jawa ini tak se gelamour makanan arab, cina atau india tp kalau kita tak ketengahkan …. Siapa lg. Masa aku kecik, aku paling suka makan urap dgn nasi panas dan yg paling best kalau ada “GEREH” ikan kembung yg bila makan terasa gatal2 lidah..fuhhhh.. Aku juga pernah makan “kerabu” yg berasal dari Thailand dan Sarawak tp tak boleh lawan Urap… apakah kerabu ini sama seperti Urap…
Kepada sapa2 yg bersuamikah org jawa… sekali sekala cuba sajikan urap …tentu suami bertambah sayang pd istrinya. Percayalah....Mgkn kata2 “I LUV U” akan bertukar kepada “ AKU JALOK AMBUNG”…
Ulasan
Sungguh enak......
kau jawa ke?
Bini aku oran banjar.
org tua mix.. jawa kediri+medan n aku pulak mix dgn bini aku. agaknya "Jawa Ngencret" tp bila anak aku sakit, bini aku masakkan "OPOR".. agaknya opor tu sama tak mcm ayam masak lemak?..
Salam Membar,
Pecel leler di indo berbeza dgn pecel kat msia.. Jawa yg kat msia kebanyakkan dari jawa timur atau jawa tengah. Cuba tanya kang asri..Jawa barat biasanya makanan sunda.. Agaknya daun kencur tu daun apa?
Untung kau tak dapat mak we jawa pasal kata org tua2 kalau org bkn jawa bermakwe jawa, bila mati mak we tu tak de kepala...
Salam Bong,
bini kau banjar?.. BARANGIN TEXXXKU.. "berasak " tu banjar atau bugis tp popular kat pontian..
Salam Wak Membar,
yg kau makan tu bukan urap tp kerabu pasal urap cuma guna daun2 aja.. kau ni jawa mana?
kau percaya tak ROJAK INDIA kat kedai mamak pakai tempe tp rojak org melayu tak pakai tempe...
Puas rasanya.
masalahnya ada 2 mak mertua... tentu satu tak perasan
Tang 'kencur' atau 'cekur' adalah d tanam beberapa rumpun di tepi rumah.Kalau bubuh pada 'Jangan Bening' atau 'Sayur Ayer ' perghhh seger pak lan. Salah satu ramuan untuk buat sambal'pecel'. Buat sambal pecel ganti dengan limau purut tak kick. Ada sepupu orang rumah bawa rencah sambal pecel dari Bukit Tinggi guna ramuan Limau Purut rasanya tak kick.
Pak Lan cuba kau cari makanan sihat etnik Jawa 'Ayam Engkong' yang dah mula 'extinct'.
nanti aku suruh budak kt estate ni buat Ayam Ingkung.. Bojonya piro kang?
Salam Mimbar,
kau buat aku mengidam Nasi Ambeng pulak... Org jawa lbh suka masak pakai cabe rawit dprd kari..
Urung kahwin neh. Tak tahu ada jodoh lagi dengan yang lain ke tidak. Itu kerja tuhan.
Bar,
Tadi balik dari sekolah singgah rumah orang tua jap dan tanya pasal kluban tu. Kata dia ulam tu lalap jadi kalau nama terbitan jadi 'lalapan'. Sebab tu kalau jadi team bola asyik kena belasah jadi team lalapan lah kita. Aku ingat nak suruh emak aku buat ayam engkung ni. Memang dah lama tak makan lauk ni macam kau Bar.Dia pun banyak bela ayam kampung. Dulu masa kecik jangan harap nak jamah, sebab ia adalah lauk khas nasi ambeng untuk pentol2 macam imam dan bilal dan bahagian hadapan kumpulan yasin. Kita yang d belakang terutama budak2 leleh ayer liur je.
Bagio kau enteri nasi ambang pulak.
aku tambah lg.. ada mee kuning goreng... keluar airlior ni...